10 330 miljoonaa vuotta – 10,3 kilometriä

Tähtien synty on voimakkainta tähtipurkausgalakseissa. Tähtiä syntyy näissä galakseissa jopa 100 kappaletta vuodessa. Linnunradassa syntyy nykyisin yksi tähti vuodessa.

Kuva: R. Gendler et al. | IDA | ESO

Tähtipurkausgalaksit
Tähtipurkausgalaksien nimitys tulee galaksissa tapahtuvasta hyvin voimakkaasta tähtien synnystä. Koska tähdet syntyvät kaasusta, täytyy näissä galakseissa olla myös suuri määrä kaasua. Oletettavasti tähtipurkaus on galaksissa hetkellinen tapahtuma, eikä se jatku koko galaksin elämän ajan. Verrattuna omaan Linnunrataamme, joka tuottaa yhden uuden tähden vuodessa, tähtipurkausgalakseissa tähtien synty on sata- tai jopa tuhatkertaista. Osassa näistä galakseista tähtien syntyä kiihdyttää kahden galaksin törmäys, jossa kaksi kohtalaisen rauhallista galaksia ovat yhdistymässä. Antenni-galaksi on hyvin tunnettu esimerkki siitä, miten kaksi erillistä galaksia ovat törmäyksen jälkeen pystyneet muodostamaan hyvin suuren määrän tähtiä.

10330

Kaksi galaksia yhdistymässä. Törmäyksen aikana syntyy miljardeja tähtiä. Tiheintä ja kirkkainta tähtienmuodostusaluetta kutsutaan superklusteriksi. Kuvan avulla tähtitieteilijät voivat paremmin erottaa tähtien ja tähtiklustereiden välisiä eroja, joita syntyy kahden spiraaligalaksin törmätessä. Kuva on otettu Hubble-avaruusteleskoopilla. Kuva: B. Whitmore, STScI, NASA, ESA.