heinäkuu 2019

Uusi 1,4 km Aikavaellus Tuorlassa

Aikavaellus-ideasta on nyt toteutettu uusi versio, missä koko maailmankaikkeuden historia on tiivistetty 1,4 km mittaiselle aikajanalle. Tämä uusi lyhyt aikavaellusreitti suunniteltiin yhdessä Kaarinan, Salon ja TSYKin lukiolaisryhmien kanssa, niin että se sopii hyvin koululaisten ja perheiden käyttöön. Tämä uusi vaelluskierros sijaitsee nyt viehättävillä luontopoluilla Tuorlan tiedekeskuksen metsässä ja oppilaitoksen puistoalueella.

kesäkuu 2015

Porukalla vaeltamaan

Aikavaellusreittejä pitää yllä Aikavaellusyhdistys. Yhdistys tarjoaa erilaisille ryhmille myös opastettuja kävelyjä näillä reiteillä. Tällaiset opastukset sovitetaan niin että että maailman historian tarina avautuu helposti kullekin vaeltavalla  ryhmälle, kuten lapsiperheille, eri ikäisille koululaislle, tai yliopisto-opiskelijoille. Tiedevaellukset sopisivat hyvin esimerkiksi hyvin esimerkiksi työporukan, tai muunkin porukan, yhteiseksi virkistyspäivän ohjelmaksi.

On mukava kävellä ja jutella siitä miten maailma on muuttunut, aikojen kuluessa. Maailman muutoksen miettiminen onkin kovin ajankohtainen aihe näin ilmastonmuutoksen edetessä.

Tervetuloa aikavaellukselle

Mitä aikavaellus tarjoaa vaeltajalle

Aikavaellus tarjoaa ainakin kolmea erilaista asiaa: Se tarjoaa mukavaa vaellusta – se tarjoaa kuvaa maailman syvästä historiasta, ja luonnontieteellistä maailmankuvaa siitä miten maailma on kehittynyt – ja se tarjoaa suurta ”kaiken Tarinaa”.

Ensin tuo vaellus: Aikavaellus on maastoon viitoitettu, ja kartalle merkitty kaunis vaellusreitti joka kaikkineen on 13,78 km pitkä, aika sopivan pituinen päivävaellus. Reitti lähtee Tuorlasta, ja päätyy yliopistolle. Se kulkee ensin Tuorlan peltoteitä pitkin, Kaarinan koulukekskuksen ohi, Vanhaa Viipurintietä, Sorron kauniin kotitaloalueen poikki, Lausteen metsän kautta Biolaaksoon. Siellä voi

kulkea Plantagenin liiketalon edestä tai takaa (rakensivat mokomat tuon talonsa suoraan meidän reittimme päälle!) – mutta tarkoitus on sitten päätyä metsänreunan polulle, joka vie itäpäässä olevaan kirsikkapuistoon, ja puron yli kulkevalle taidesillalle. Tässä kohtaa on tarjolla myös mainio piknik-paikka, vaikka isommallekin porukalle. Tästä matka jatkuu vanhan hautausmaan ohi – Rakuunatietä pitkin Kupittaan puistoon – ja edelleen Kerttulinkatua pitkin Koskenneimen portaille – ja siitä ylös yliopiston kampukselle, ja Alkuräjähdyksen kaiku patsaalle.

Mukava reitti! Sen voi kulkea joko kokonaan – tai voi alottaa vaikka Biolaaksosta, jolloin matkaa perille olisi 4,5 km. Onnistuu joko reippaasti kävellen, juosten tai pyöräillen. Tai vaikka lastenvaunujen kanssa, tai sauvakävellen. Sen voi mennä vaikka ihan reippaillen

Ja aikajana: matkan varrella voit pysähtyä tutustumaan aikajanan virstanpylväisiin, eli siihen miten maailma muuttuu aikojen kuluessa: Maailmankaikkeus syntyy ja kehittyy, tähtijärjestelmät ja planeettakunnat muodostuvat. Meidän oma planeettakuntamme, ja oma planeettamme Maa ja sen Kuu syntyvät, Maan rakenne vakiintuu. Mantereet alkavat muodostua. Elämä alkaa. Vuosimiljoonien aikana planeetan ilmakehä muuttuu totaalisesti, varhaisesta hiilidioksidi-typpi-ilmakehästä metaania sisältävään, ja myöhemmin happea sisältävään ilmakehään. Samalla Maan ilmasto muuttuu totaalisesti, ja kahdella eri kerralla koko planeetta painuu sadoiksi miljooniksi vuosiksi syvään totaalijääkauteen, lumipallomaaksi.

Ilmastoon vaikuttavat myös tulivuoritoiminta ja mantereiden sijainnit planeetalla, ja monimutkaisten tekijöiden vaikutusesta ilmasto välillä lämpenee hyvin lämpimäksi. Ilmastonmuutosten myötä valtameren pinta vaihtelee noin sata metriä nykyistä ylemmäksi, ja saman verran nykyistä alemmaksi.

Koko planeetan mantereet kuitenkin pysyvät aivan autioina ja tyhjinä usean miljardin noin kolmen ja puolen miljardin vuoden ajan – vasta noin 500 miljoonaa vuotta sitten elämä ryömii vähitellen varovasti kuivalle maalle. Senkin jälkeen useat totaalittuohot pyyhkivät pois suuren osan eliökuntaa, uudestaan ja uudestaan. Kaikkien näiden hyvin suurten ja satunnaisen vaihtelujen jälkeen koettaa lopulta suurten nisäkkäiden aikakausi. Aivan viimeisten parin metrin matkalla tämä eliökunta tuottaa ihmisen suvun …

Sitten se tarina mitä tämä reitti koettaa teille kertoa: Se koettaa rakentaa kokonaisen kuvan tästä meidän kauniista, hauraasta, yllättävästä ja alati muuttuvasta maailmastamme. Eri luonnontieteet, kuten tähtitiede ja fysiikka, geologia, paleontologia, evoluutiotiede, solu- ja molekyylibiologia, kukin tahollaan tutkivat maailman eri tasoja, ja eri ilmiöitä – kaikki tutkijat ja oppiaineet selvittävät omaa palaansa maailman tarinasta. Tämän seurauksena luonnontietellinen maailmankuva jää helposti pirstaleiseksi – se on täynnä pieniä yksityiskohtia. Aikavaelluksella vaeltaen – yhdessä eri luonnontieteilijöiden kanssa keskustellen – pyrimme rakentamaan eri luonnontieteiden tiedoista jatkumoa: hahmotamme sitä miten maailma kehittyy ajassa eteenpäin: suurista fysikaalisista, geologisista ja biologista prosesseista rakentuu jatkumo, kokonainen maailmankuva. Tämä maailman kokonaiskuva myös auttaa meitä ymmärtämään miten maailman kaikki tasot ovat yhä vuorovaikutuksessa keskenään.

Tervetuloa uusille sivuille

Onpa mukavaa että löysit tiesi tälle sivustolle. Me Aikavaelluksen hallinnoijat (ry) toivomme että tämä sivu kehittyisi vilkkaaksi kommunikaatiokanavaksi missä voimme tarjota teille Aikavaellukseen liittyviä opastus- ja opetustapahtumia – ja missä voimme myös keskustella luonnontietelliseen maailmankuvaan liittyvistä kysymyksistä.

Tämän sivun kautta myös löytyy informaatiota astrobiologiaan liittyvästa opetustarjonnasta Euroopassa – erityisesti ”Euroopan astrobiology campus” –nimisen ERASMUS-ohjelman ilmaisista kansainvälisistä kursseista (ks. linkki alla). Toinen tärkeä astrobiologian alan yhteistyöfoorumi on Life-Origins niminen COST-hanke (life-origins.com). Nämä astrobiologian alan järjestöt tarjoavat koulutus- ja yhteistyömahdollisuuksia tutkijoille ja opiskelijoille.

Täällä Suomessa tarjoamme pieniä kursseja kohtaamisia myös koululaisille – ja kenelle vain tämän asian harrastajille: tulkaa mukaan kävelemään Aikavaellus-reitille ja keskustelemaan maailman syvän historian eri vaiheista – ja siitä miten eri asiat vaikuttavat toisiinsa tällä planeetalla.

Toivomme, että tämä verkkosivu ja laattatekstit auttavat avaamaan historian käänteitä syvemmältä ja laajemmalta kuin pelkät informaatiolaatat. Mielellämme kuulisimme tai lukisimme myös teidän kommenttejamme sekä reitistä – että syvästä historiasta!